Nieuwsbrief juli 2024 CU Bodegraven-Reeuwijk

Bodegraven Reeuwijk
Nieuwsbrief - juli 2024

Van de fractie

De laatste weken stonden vooral in het teken van de Voorjaarsnota, waarin de kaders voor de begroting in november worden vastgesteld. Dit jaar werd de bespreking voor het eerst verdeeld in 3 sessies: een avond waarop de fracties hun Algemene Beschouwingen op de Voorjaarsnota gaven en daarna onderling debat. De week erna de collegereactie en opnieuw ruimte voor debat en als slotstuk het debat en stemming over de ingediende moties en de Voorjaarsnota.

Onze fractie was op voorhand kritisch over de Voorjaarsnota. We misten de beloofde tussenstand van wel en (nog) niet gerealiseerde taken door het college. Het sluitend krijgen van de begroting door diverse belastingen te verhogen voor de bewoners ging ons te ver. We hadden vragen over de uitwerking van het Sociaal Domein en we benoemden risico’s die in de Voorjaarsnota naar voren kwamen. We kondigden alvast één motie aan over de inzet van een mobiele camera unit o.a. vanwege het groot aantal fietsen dat gestolen wordt in onze gemeente, de ervaren horeca-en drugsoverlast, geweldincidenten , het dumpen van (drugs)afval enz. (Lees hier de gehele bijdrage bij de Algemene Beschouwingen).

Uit de reactie van het college bleek dat zij nog steeds zeer tevreden was over het voorstel. Er werd gewaarschuwd om geen gat in de begroting te schieten en terughoudend te zijn met moties/amendementen over het  terugdringen van de lasten. Er kwam een toezegging over extra uitleg en evaluatie over de stand van zaken in het Sociaal Domein.

N.a.v de reactie van het college hebben wij de volgende moties mede-ingediend die ook zijn aangenomen: grafrechten voor 2025 niet verhogen, een raadsbijeenkomst te organiseren waarin alle mogelijkheden om  woningbouw te versnellen en de leefbaarheid van de dorpskernen te verbeteren, inclusief innovatieve concepten. Onze ingediende motie over de inzet van een mobiele camera unit werd omarmd door het college en is ook aangenomen.

 De moties over het niet doorzetten van de extra verhoging van de OZB en de taakstelling op de riool-en reinigingsheffing zijn n.a.v. het debat ingetrokken en tot een nieuwe motie omgevormd, waar wel een meerderheid van de raad voor was, met als oproep aan het college om de verhoging van de lasten voor onze inwoners substantieel te beperken. Dat was voor onze fractie een doorslaggevend onderdeel, waardoor we voor de Voorjaarsnota hebben gestemd.

Met bestuur en fractie hebben we tot slot teruggekeken op het afgelopen seizoen, weer gewerkt aan een stukje teambuilding en het reces ingeluid.

We wensen iedereen een goede periode van rust toe en we hopen in september weer vol energie aan de slag te gaan om het ChristenUnie geluid te laten horen in de commissies en raad.

Hartelijke groet,

Karin, Tom, Iris, Johan en Els